Οδηγίες καλλιέργειας μανιταριών με εμβολιασμένες καβίλιες

Οδηγίες καλλιέργειας μανιταριών με εμβολιασμένες καβίλιες

wiki-pegsΣΠΟΡΑ – ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Mε τη βοήθεια ενός τρυπανιού τρυπάμε τον κάθε κορμό από την περιφέρεια προς το κέντρο, σε διάταξη σταυρού και σε απόσταση 5cm από τρύπα σε τρύπα. Προτείνεται η απολύμανση του τρυπανιού με λίγο οινόπνευμα όταν πρόκειται να τρυπήσουμε τον επόμενο κορμό.
Διάμετρος τρύπας: Ίδια διάμετρο με της καβίλιας.
Καρφώνουμε με σφυράκι τις καβίλιες.
Κλείνουμε την τρύπα με κερί.

ΕΠΩΑΣΗ

• Τοποθετούμε τους κορμούς σε στοίβες (παράλληλη ή σταυρωτή τοποθέτηση, κατά προτίμηση σε δωμάτιο ή υπόστεγο).
• Σκεπάζουμε με νάυλον τους κορμούς για να μην αφυδατωθούν και να αυξηθεί το CO2. Για να περιορίσουμε την προσβολή ξυλοφάγων εντόμων, αν χρειάζεται, καταβρέχουμε. Σε κορμούς λεύκας μπορείτε να τυλίξετε τον κορμό με πλαστικό συσκευασίας (μεμβράνη τροφίμων).
• Τα αφήνουμε μέχρι να ασπρίσει το ξύλο (συνήθως 4-6 μήνες) και οι συνθήκες του περιβάλλοντος να είναι ευνοϊκές για καρποφορία (θερμοκρασία <20οC, υγρασία >75%).


ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑ

• Σοκάρουμε το μυκήλιο (χτύπημα, βρέξιμο). Το χτύπημα των κορμών στο πάτωμα προκαλεί βιολογικό σοκ και «ξύπνημα» του μυκηλίου.
• Τοποθετούμε τους κορμούς σε υγρό και σκιερό δάσος (κάτω από αειθαλή δέντρα).
• Συνήθως τους τοποθετούμε όρθιους με τη βάση τους μέσα στο χώμα ή σε άμμο.
• Τους στηρίζουμε με οριζόντια σύρματα ή τους ακουμπάμε σε δέντρα.
• Η καρποφορία αρχίζει το νωρίτερο σε 6 μήνες (μαλακά ξύλα) από τον εμβολιασμό και διαρκεί έως και 6 χρόνια (σκληρά ξύλα).


Η σημασία της βαθμονόμησης και συντήρησης των μετρητών pH για επιτυχημένες καλλιέργειες

Η μέτρηση των επιπέδων του pH είναι μια βασική και αναντικατάστατη διαδικασία για την επιτυχία μιας υδροπονικής καλλιέργειας. Η σωστή ρύθμιση του pH στο θρεπτικό διάλυμα θα βοηθήσει ένα φυτό να ευδοκιμήσει, ενώ τα λάθος επίπεδα pH μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένεια ή και θάνατο του φυτού. ...

Ανάγνωση Επόμενου