Οδηγίες καλλιέργειας για το υπόστρωμα μανιταριών Lentinula (Shiitake)

Οδηγίες καλλιέργειας για το υπόστρωμα μανιταριών Lentinula (Shiitake)

wiki-shiitakeΟδηγίες καλλιέργειας

 1. Aφαιρούμε προσεκτικά την σακούλα καλλιέργειας.
 2. Σε μια λεκάνη τοποθετούμε μια βάση, ωστέ να ακουμπήσουμε το μπλόκι πάνω στη βάση, και κατόπιν γεμίζουμε την λεκάνη με νερό, τόσο ωστέ να μην βρέχεται το υπόστρωμα.
 3. Τοποθετούμε το μπλόκι με την λεκάνη σε δροσερό, σκιερό μέρος, με ελάχιστο φωτισμό.
 4. Αρχικά ξεκινάμε να ψεκάζουμε το υπόστρωμα με σκέτο νερό κάθε 1-2 μέρες. Μετά από 4-5 θα εμφανιστούν οι πρώτες καταβολές (μοιάζουν με σπυράκια). Τότε με ένα απλό ποτιστήρι βρέχουμε το υποστρώμα μέρα παρά μέρα.
 5. To επόμενο βήμα είναι η συγκομιδή. Τα κριτήρια που υπάρχουν για να καταλάβουμε, αν τα μανιτάρια είναι έτοιμα για 'κόψιμο', είναι τα εξής:
     α) Το χρώμα. Τα ώριμα Shiitake έχουν χρώμα ανοιχτό καφετί.
     β) Το σχήμα τους. Όταν ο πίλος τους (ομπρέλα) έχει ανοίξει τελείως και έιναι έτοιμος να στραφεί προς τα πάνω.
         H συκομιδή γίνεται με το χέρι, ξεριζώνοντας ουσιαστικά το μανιτάρι, χωρίς την βοήθεια μαχαιριού.
 6. Κάνουμε ψυχρό σοκ στο μπλόκι. Μέτα την πρώτη συγκομιδή τοποθετούμε το υπόστρωμα σε ένα κουβά/μικρή δεξαμενή και γεμίζουμε με νερό όλη την επιφάνεια. Κατόπιν προσθέτουμε κάποιο όξινο σκέυασμα (1κ.τ.σ).

Μετά απο 4-5 ώρες στραγγίζουμε το νερό χωρίς να το αφαιρέσουμε όλο. Μετά απο λίγες μέρες το μπλόκι μας θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει την παραγωγή μανιταριών εκ νέου.

Tip: Σε περίπτωση που υπάρχουν καταβολές μανιταριών σε πολύ κοντινή απόσταση προτείνεται η αραίωση προκειμένου να έχουμε ευμεγέθη και ομοιόμορφα μανιτάρια.

 

Συνθήκες καλλιέργειας

Χώρος:

Ιδανικός χώρος για την τοποθέτηση των υποστρωμάτων είναι ένας δροσερός, απάνεμος, με λιγοστό φωτισμό (φως δωματίου). Με λίγα λόγια μπορείτε εύκολα τοποθετηθεί σε κάποιο απάνεμο μπαλκόνι ή βεράντα ή ακόμα και σε κάποιο δωμάτιο ή αποθήκη.

Φωτισμός:

Ιδανικός φωτισμός είναι τα 50-100 lux. Kατά τη διάρκεια της νύχτας μπορούν να παραμένουν στο σκοτάδι χωρίς κάποιο πρόβλημα, ενώ την ημέρα πρέπει να αποφεύγεται η απ'ευθείας έκθεση στον ήλιο.

Θερμοκρασία:

Ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 6 και 18 °C. Σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 6°C δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα σοβαρό, εκτός από την καθυστέρηση της ανάπτυξης. Σε θερμοκρασίες πάνω από 25°C ο μύκητας σταματά την ανάπτυξή του.

Τip: Όταν το υπόστρωμα εξαντληθεί και δεν παράγει πια μανιτάρια, προτείνεται η ενσωμάτωση του στο χώμα καθώς χρησιμεύει ως οργανικό λίπασμα σε καλλιέργειες κηπευτικών και οπωροφόρων δένδρων.


Οδηγίες καλλιέργειας για το υπόστρωμα μανιταριών Πλευρώτους

wiki-pleurowtousΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Οι διαστάσεις του υποστρώματος είναι 55εκΧ35εκ.Χ25εκ. Στο πλαστικό φιλμ που περιβάλλει το υπόστρωμα υπάρχουν ...

Ανάγνωση Επόμενου