Υπολείματα

Q

Τι είναι υπολείματα φυτοπροστατευτικών προιόντων?

Είναι μία ή περισσότερες ουσίες παρούσες είτε εντός είτε επί των φυτών, των προϊόντων φυτικής προέλευσης, των βρώσιμων προϊόντων ζωικής προέλευσης ή αλλού στο περιβάλλον οι οποίες προκύπτουν από τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, περιλαμβανομένων των μεταβολιτών τους και των προϊόντων που προέρχονται από την αποικοδόμηση ή την αντίδρασή τους.

Q

Τι είναι το Μέγιστο Όριο Υπολειμάτων (Maximum Residue Level - MRL) ?

Είναι η μέγιστη ποσότητα υπολείματος που αναμένεται κατά την εφαρμογή ενός φυτοπροστατευτικού προϊόντος σύμφωνα με την Ορθή Γεωργική Πρακτική.

Η Ορθή Γεωργική Πρακτική είναι τρόπος εφαρμογής ενός εγκεκριμένου φυτοπροστατευτικού προϊόντος σε μια καλλιέργεια, ο οποίος εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα στην χρήση, έχοντας ώς κύριες παραμέτρους τη δόση ανά επιφάνεια (γρ. ή κ.εκ φυτοπροστατευτικού προϊόντος ανά στρέμμα ή εκτάριο), τον αριθμό των εφαρμογών του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, τον ψεκαστικό όγκο (λίτρα νερού ανά στρέμμα ή εκτάριο), καθώς και την τελευταία επέμβαση πρίν τη συγκομοιδή (ημέρες). Το MRL εκφράζεται σε mg ουσίας ανά kg βάρους φυτικού πρϊόντος ή ppm(parts per million= μέρη στο εκατομύριο) και αναφέρεται πάντα σε συγκεκριμένο ζευγάρι ουσίας και φυτικου προϊόντος.

Συνδέεται με την διαδικασία έγκρισης κυκλοφορίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο και ορίζεται είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κράτους μέλους και ισχύει για τις συναλλαγές του συγκεκριμένου Κράτους Μέλους με όλες τις υπόλειπες χώρες .

Θρεπτικά στοιχεία/δεξαμενές/φιλτράρισμα νερού/καθαρισμός

Q

Γιατί πολλοί χρησιμοποιούν φίλτρα καθαρισμού του νερού;

Χρησιμοποιώντας φίλτρο νερού, θα έχετε τον πλήρη έλεγχο της καλλιέργειάς σας. Ξεκινάτε με μια καθαρή βάση για να δουλέψετε και να υπολογίσετε τα θρεπτικά στοιχεία, που θα εμπλουτίζετε τα φυτά σας. Τα φίλτρα νερού απαλλάσσουν από το χλώριο, τα βακτήρια, τους μύκητες, τη μούχλα, τη σκόνη και πολλά άλλα αρνητικά συστατικά, που μπορεί να εμπεριέχονται στο νερό άρδευσης. Συστήνεται η απόκτηση ενός φίλτρου νερού. Επίσης, αν χρησιμοποιείτε ωφέλιμους μικροοργανισμούς, θα πρέπει να το φιλτράρετε. Το χλώριο και κάποια χημικά που περιέχει το νερό σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς αυτούς.

Q

Πως αποφεύγω την φραγή της αντλίας νερού;

Tα φίλτρα νερού έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Το φίλτρο θα πρέπει να εφαρμόζει σωστά πάνω στην αντλία και, από τη στιγμή που τοποθετείται, πρέπει να αντικαθίσταται ή να πλένεται συχνά. Βεβαιωθείτε, όταν αλλάζεται τη δεξαμενή σας (μια φορά τη εβδομάδα), ότι την καθαρίσατε καλά από τα εναπομείναντα ιζήματα.

Q

Πως μπορώ να μετρήσω μικρές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων (π.χ. 2 ml);

Χρησιμοποιείστε ένα σταγονόμετρο ή μια μεζούρα φαρμάκων, που μπορείτε να το προμηθευτείτε από το φαρμακείο της γειτονιάς σας.

Q

Να χρησιμοποιήσω χημικά θρεπτικά διαλύματα υδροπονίας ή βιολογικά;

Αυτό είναι είναι υποκειμενικό. Επιλέξτε σύμφωνα με το τι νομίζετε ότι είναι καλύτερο για εσάς. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το υλικό υποστρώματος, π.χ. ο πετροβάμβακας (Groda n) αποδίδει καλυτέρα με υδροπονικά θρεπτικά στοιχεία, αλλά έχει παρατηρηθεί και ότι και με τα βιολογικά λιπάσματα λειτούργει εξίσου καλά. Τα υδροπονικά χημικά λιπάσματα έχουν σχεδιαστεί έτσι, ώστε να υπάρχει η μέγιστη απορρόφηση και αποδόμηση από τα φυτά. Με την ευρεία, βέβαια, χρήση των χημικών υδροπονικών λιπασμάτων έχουμε επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Επίσης, όταν αυτά μερικές φορές περιέχουν στοιχεία που δεν αποδομούνται σωστά, γίνονται τοξικά και ευνοούν και τη συσσώρευση αλάτων.

Q

Πως αντιμετωπίζω την κατακάθιση των θρεπτικών στοιχείων στη δεξαμενή;

Περισσότερη κυκλοφορία νερού. Υπάρχουν δυο τρόποι να το επιτευχτεί αυτό. Ο πρώτος είναι να τοποθετήσουμε μια αεραντλία και μια αερόπετρα (μεγαλύτερη και καλύτερη). Όταν το νερό είναι οξυγονωμένο, θα δημιουργηθεί ένα μικρό περιστροφικό ρεύμα νερού. Ο άλλος τρόπος, είναι να αγοράσουμε μια δεύτερη αντλία νερού για να δημιουργήσουμε περισσότερη κυκλοφορία νερού μέσα στη δεξαμενή. Επίσης, αν χρησιμοποιούμε ως υπόστρωμα κοκοφοίνικα, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια κομμάτια απ'αυτό να έχουν εισχωρήσει μέσα στη δεξαμενή.

Q

Υπάρχει πρόβλημα με την παρουσία οξυγόνου στη δεξαμενή;

Κανένα πρόβλημα. Τα φυτά λατρεύουν το οξυγόνο. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε αφρό, προμηθευτείτε ένα καπάκι για τη δεξαμενή σας.

Syxnes-erwthseis