Συχνές Ερωτήσεις

Είναι μία ή περισσότερες ουσίες παρούσες είτε εντός είτε επί των φυτών, των προϊόντων φυτικής προέλευσης, των βρώσιμων προϊόντων ζωικής προέλευσης ή αλλού στο περιβάλλον οι οποίες προκύπτουν από τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολιτών τους και των προϊόντων που προέρχονται από την αποικοδόμηση ή την αντίδρασή τους.

Είναι η μέγιστη ποσότητα υπολείμματος που αναμένεται κατά την εφαρμογή ενός φυτοπροστατευτικού προϊόντος σύμφωνα με την Ορθή Γεωργική Πρακτική. Η Ορθή Γεωργική Πρακτική είναι τρόπος εφαρμογής ενός εγκεκριμένου φυτοπροστατευτικού προϊόντος σε μια καλλιέργεια, ο οποίος εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα στην χρήση, έχοντας ως κύριες παραμέτρους τη δόση ανά επιφάνεια (γρ. ή κ.εκ φυτοπροστατευτικού προϊόντος ανά στρέμμα ή εκτάριο), τον αριθμό των εφαρμογών του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, τον ψεκαστικό όγκο (λίτρα νερού ανά στρέμμα ή εκτάριο), καθώς και την τελευταία επέμβαση πριν τη συγκομιδή (ημέρες). Το MRL εκφράζεται σε mg ουσίας ανά kg βάρους φυτικού προϊόντος ή ppm(parts per million= μέρη στο εκατομμύριο) και αναφέρεται πάντα σε συγκεκριμένο ζευγάρι ουσίας και φυτικού προϊόντος. Συνδέεται με την διαδικασία έγκρισης κυκλοφορίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο και ορίζεται είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κράτους μέλους και ισχύει για τις συναλλαγές του συγκεκριμένου Κράτους Μέλους με όλες τις υπόλοιπες χώρες ..

Χρησιμοποιώντας φίλτρο νερού, θα έχετε τον πλήρη έλεγχο της καλλιέργειάς σας. Ξεκινάτε με μια καθαρή βάση για να δουλέψετε και να υπολογίσετε τα θρεπτικά στοιχεία, που θα εμπλουτίζετε τα φυτά σας. Τα φίλτρα νερού απαλλάσσουν από το χλώριο, τα βακτήρια, τους μύκητες, τη μούχλα, τη σκόνη και πολλά άλλα αρνητικά συστατικά, που μπορεί να εμπεριέχονται στο νερό άρδευσης. Συστήνεται η απόκτηση ενός φίλτρου νερού. Επίσης, αν χρησιμοποιείτε ωφέλιμους μικροοργανισμούς, θα πρέπει να το φιλτράρετε. Το χλώριο και κάποια χημικά που περιέχει το νερό σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς αυτούς.

Tα φίλτρα νερού έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Το φίλτρο θα πρέπει να εφαρμόζει σωστά πάνω στην αντλία και, από τη στιγμή που τοποθετείται, πρέπει να αντικαθίσταται ή να πλένεται συχνά. Βεβαιωθείτε, όταν αλλάζεται τη δεξαμενή σας (μια φορά τη εβδομάδα), ότι την καθαρίσατε καλά από τα εναπομείναντα ιζήματα.

Χρησιμοποιείστε ένα σταγονόμετρο ή μια μεζούρα φαρμάκων, που μπορείτε να το προμηθευτείτε από το φαρμακείο της γειτονιάς σας.

Αυτό είναι είναι υποκειμενικό. Επιλέξτε σύμφωνα με το τι νομίζετε ότι είναι καλύτερο για εσάς. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το υλικό υποστρώματος, π.χ. ο πετροβάμβακας (Groda n) αποδίδει καλύτερα με υδροπονικά θρεπτικά στοιχεία, αλλά έχει παρατηρηθεί και ότι και με τα βιολογικά λιπάσματα λειτούργει εξίσου καλά. Τα υδροπονικά χημικά λιπάσματα έχουν σχεδιαστεί έτσι, ώστε να υπάρχει η μέγιστη απορρόφηση και αποδόμηση από τα φυτά. Με την ευρεία, βέβαια, χρήση των χημικών υδροπονικών λιπασμάτων έχουμε επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Επίσης, όταν αυτά μερικές φορές περιέχουν στοιχεία που δεν αποδομούνται σωστά, γίνονται τοξικά και ευνοούν και τη συσσώρευση αλάτων.

Περισσότερη κυκλοφορία νερού. Υπάρχουν δυο τρόποι να το επιτευχθεί αυτό. Ο πρώτος είναι να τοποθετήσουμε μια αεραντλία και μια αερόπετρα (μεγαλύτερη και καλύτερη). Όταν το νερό είναι οξυγονωμένο, θα δημιουργηθεί ένα μικρό περιστροφικό ρεύμα νερού. Ο άλλος τρόπος, είναι να αγοράσουμε μια δεύτερη αντλία νερού για να δημιουργήσουμε περισσότερη κυκλοφορία νερού μέσα στη δεξαμενή. Επίσης, αν χρησιμοποιούμε ως υπόστρωμα κοκοφοίνικα, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια κομμάτια απ'αυτό να έχουν εισχωρήσει μέσα στη δεξαμενή.

Δημιουργείται μια δίνη, όταν η αντλία αέρα σας βρίσκεται στο χείλος της δεξαμενής. Απλώς υψώστε την αντλία σας ανάλογα.

Κανένα πρόβλημα. Τα φυτά λατρεύουν το οξυγόνο. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε αφρό, προμηθευτείτε ένα καπάκι για τη δεξαμενή σας.

Για το πότισμα ισχύει ο εξής γενικός κανόνας: το 15 -20% του νερού ποτίσματος πρέπει να στάξει από τη βάση της γλάστρας.

Χρησιμοποιείστε το φυτό με τη μεγαλύτερη γλάστρα για να το υπολογίσετε αυτό. Σηκώστε τη γλάστρα. Αν σας φαίνεται ελαφριά, τότε είναι ώρα για πότισμα. Αν αισθάνεστε ανασφάλεια με τον τρόπο αυτό, τότε θα πρέπει να προμηθευτείτε υγρασιόμετρο. Δεν θα πρέπει να επηρεάζεστε από απόψεις τρίτων για συμβουλές ποτίσματος, καθώς σε κάθε μικροκλίμα (περιβαλλοντικές συνθήκες) ισχύουν άλλες παράμετροι, όπως υγρασία, ζέστη, ένταση φωτός κ.α..

Ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Αν έχετε θρεπτικό διάλυμα έκπλυσης, χρησιμοποιήστε το (με την προτεινόμενη δοσολογία). Ξεπλύνετε τα φυτά σας από την κορυφή και αφήστε το διάλυμα έκπλυσης να πέσει στο πάτο της δεξαμενής. Καθαρίστε τη δεξαμενή σας τελευταία. Εφοδιάστε τα φυτά σας με λίγο ζάχαρη, βιταμίνες Β, χουμικό και φυλλικό οξύ. Ανάλογα με το ποσοστό εγκαύματος αναμίξετε πάλι τα ιδία στοιχεία ανά 2 με 4 μέρες. Μην ψεκάσετε τα φύλλα του φυτού σας για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Θυμηθείτε ότι τα φυτά θέλουν 2-3 μέρες να αντιδράσουν και στη διαφυλλική λίπανση.

Λιπαίνουμε διαφυλλικά όταν δεν υπάρχει ήλιος ή με σβηστά φώτα. Αυτό εξασφαλίζει την ομαλή και πλήρη αποδόμηση του λιπάσματος από τα φύλλα των φυτών, καθώς με το φως προκαλείται εξάτμιση. Αν ψεκάσετε με φως ή κάτω από τον ήλιο ή αν ανάψετε το φως ενώ έχετε ψεκάσει τα φυτά σας, τότε θα υπάρξει αρνητική αντίδραση. Επίσης οι σταγόνες του νερού δρουν ως μεγεθυντικός φακός πάνω στα φύλλα και είναι ικανές να δημιουργήσουν εγκαύματα στα φύλλα. Υπάρχουν σκευάσματα (Liquid Light) που βελτιώνουν τη φωτοσυνθετική ικανότητα των φύλλων και βοηθούν στο να ψεκάζετε και με φως. Όταν εφαρμόζεται, όμως, τέτοια σκευάσματα θα πρέπει η ισχύς φωτισμού να μην ξεπερνάει τα 600 watt.

Με αερόψυκτο θόλο φωτισμού:

Aν ο θάλαμος καλλιέργειας είναι ψηλοτάβανος (πάνω από 3,5 μέτρα), τότε έχετε κάνει ιδανική επιλογή, καθώς ο αερόψυκτος θόλος αξίζει το κόστος του σε αυτή την περίπτωση. Αν θέλετε να έχετε ακόμα καλύτερη απόδοση, προμηθευτείτε εκτός από τον αερόψυκτο θόλο και ένα κάλυμμα γι'αυτόν.

Με μονωμένους αγωγούς:

Αν δεν έχετε μονώσει τους αγωγούς και το μήκος τους είναι πάνω από 1,5 μέτρο, θα έχετε σίγουρα απώλειες θερμότητας. Με τη μόνωση των αγωγών θερμότητας θα δείτε σίγουρα βελτίωση στην απόδοση του συστήματος θέρμανσης γύρω στο 75%. Διατηρώντας τη σωστή θέση των αγωγών: Κάθε φορά που μπορεί ένας αγωγός να έχει κλίση 45° ή 90° η ροή του θερμού αέρα μειώνεται δραματικά. Αφήστε τους αγωγούς σας σε ευθεία, αν αυτό είναι δυνατόν.

Το μέγιστο όφελος από έναν μικρό παροχέα είναι 30-50 cm. Οι light movers βοηθούν στη μεγαλύτερη απόδοση φωτός (όχι μεγάλη διαφορά, αλλά αισθητή) και βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Η μοναδική περίπτωση που χρειάζεται εμπλουτισμός είναι όταν υπάρχει ''κλειστό ριζικό σύστημα''. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει εισερχόμενος ή εξερχόμενος αέρας. Τα συστήματα εμπλουτισμού χρειάζονται μόνο σε μικροκλίματα, που είναι πραγματικά ζεστά. Οι περισσότεροι καλλιεργητές πιστεύουν ότι με μια εγκατάσταση συσκευής CO2 στην οροφή δημιουργούμε ένα ιδανικό περιβάλλον. Πρέπει, όμως, να αποτρέψετε την υψηλή συγκέντρωση ppm διοξειδίου του άνθρακα στο χώρο σας με έναν ανεμιστήρα. Η επιλογή κάποιου τέτοιου συστήματος είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα.

Οι επιπλέον θόρυβοι, που έχουν ήχο δόνησης, οφείλονται σε βίδες που ξελασκάρουν με τον καιρό. Καλό θα είναι με ένα κατσαβίδι να ξανασφίξετε τις βίδες. Και τα μαγνητικά ballasts δονούνται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των ballasts. Εδώ θα μπορούσατε να χαλαρώσετε λίγο τα μπουλόνια του εσωτερικού μέρους του ballast.

Tα ballasts λειτουργούν σε διαφορετικές θερμοκρασίες ανάλογα το σχεδιασμό τους. Κάποια από τα καινούρια ballasts είναι αερόψυκτα και λειτουργούν σε χαμηλή θερμοκρασία. Αν το ballast σας λειτουργεί σε πάνω από 60°C, θα χρειαστείτε ένα καλύτερο εξαερισμό κοντά στο ballast για να το διατηρεί κρύο.

Αν έχετε και βασικό σύστημα εξαερισμού, το όποιος φέρνει φρέσκο αέρα μέσα στο δωμάτιο με σωστή αναλογία κυβικών μέτρων, τότε δεν έχετε πρόβλημα. Αν χρησιμοποιείται τους ανεμιστήρες ως βασικό σύστημα αερισμού και μόνο, τότε συνίσταται η συνεχόμενη χρήση του, ανεξάρτητα από τη λειτουργία φωτισμού.

Αν δεν ξέρετε πόσα κυβικά μέτρα αέρα διοχετεύετε, (αναγκαίο για τη σωστή αναλογία αέρα) χρησιμοποιήστε αυτή τη μέθοδο: Υπολογίστε τις διαστάσεις του δωματίου σας (μήκος, πλάτος). Έπειτα πολλαπλασιάστε επί το ύψος του δωματίου. Αυτός είναι ο όγκος αέρα που χρειάζεστε. Διαιρέστε τον όγκο αέρα με την αναλογία των κυβικών μέτρων, βάσει των οδηγιών του ανεμιστήρα σας. Μια πλήρης εναλλαγή αέρα πρέπει να γίνεται ανά 5 λεπτά.

Προτείνεται η χρήση σφιγκτήρων, αλλά πολλές φορές γλιστράνε όταν αυξήσετε ή μειώσετε τους θόλους σας. Μια καλή επιλογή είναι και η κολλητική ταινία συνήθως ασημί χρώματος. Επίσης μπορείτε να τα χρησιμοποιήστε και τα δυο μαζί για πιο καλά αποτελέσματα.

Αν επιθυμείτε την επίσπευση της ανάπτυξης για να κόψουμε μοσχεύματα, χρειάζονται 22-24 ώρες φωτισμού. Αν επιθυμείτε την επιβράδυνση της ανάπτυξης μεταξύ των καλλιεργητικών κύκλων, μειώνουμε στις 18-22 ώρες φωτισμού.

Τα φυτά/κλώνοι χρειάζονται 24 ώρες φωτισμού για την καλύτερη απόδοση ανάπτυξης. Δεν παρέχουμε φως λιγότερο από 18 ώρες.

Τουλάχιστον 18 ώρες φωτισμού με τις 24 ώρες να αποτελεί το ιδανικό. Δε χρειάζεται φωτισμός υψηλής έντασης μέχρι την ανάπτυξη της δεύτερης ταξιανθίας.

Χρειάζονται φως σε χαμηλή ένταση αρχικά. Αν χρησιμοποιείς αδύναμο φωτισμό, θα αναπτυχθούν πολύ περισσότερο λόγω του φαινόμενου του "φωτοτροπισμού".

Τα εγκαύματα προκαλούνται από το φως που ανακλάται ανεξέλεγκτα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εξαιτίας του χαμηλού ύψους του θόλου φωτισμού. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι (εκτός από το να αυξήσετε το ύψος) να τοποθετήσετε έναν ανεμιστήρα και να φυσά αέρα κατευθείαν πάνω από το έγκαυμα, ώστε να πέφτει η θερμοκρασία μεταξύ του φυτού και του φωτισμού. Επίσης, οι κινούμενοι παροχείς φωτός λειτουργούν εξαιρετικά.

Αν παρατηρήσετε ότι τα φύλλα των φυτών τείνουν προς τα πάνω, δηλαδή προς την πηγή του φωτός, τότε χρειάζεστε περισσότερο φως.

Αν και ο θόλος φωτισμού διασπείρει τη δέσμη φωτός, το πιο έντονο φως παραμένει στη μέση. Μια λύση είναι η μετακίνηση των φυτών: μετακινήστε τα μεγάλα φυτά προς τα πάνω και τα μικρότερα στη μέση. Επίσης μπορείτε να αγοράσετε κάποια κινούμενη συσκευή φωτός. Δε συστήνεται η χρήση κινητής συσκευής φωτός σε κίνηση πάνω από 45 cm.

Καθαρίστε το γυαλί μηνιαίως. Το βρώμικο γυαλί μειώνει την αποτελεσματικότητα του φωτός του λαμπτήρα περίπου 8%.

Αν γίνει μια-δύο φορές σε ένα καλλιεργητικό κύκλο διακοπή ρεύματος, δεν θα έχουμε ζημίες στην καλλιέργεια μας. Στο θάλαμο αναπαραγωγής δεν χρειάζεται να έχουμε τόσο πολύ φωτισμό, οπότε μπορείτε να προμηθευτείτε ένα φωτισμό LED με μια μπαταρία εκτάκτου ανάγκης. Τοποθετήστε την ψηλά στο θάλαμο αναπαραγωγής και, όταν κοπεί το ρεύμα, θα λειτουργήσουν τα φώτα LED μέχρι να ξανασυνδεθεί το ρεύμα. Μερικά διαρκούν μέχρι και 2 μέρες.

Μόνο έτσι θα είστε σίγουροι, ότι τα φώτα ανάβουν και σβήνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχετε ορίσει. Μπορείτε να το κάνετε και χειροκίνητα, αλλά μια απόκλιση από τα ακριβή ωράρια φωτισμού σημαίνει πολλά προβλήματα για τα φυτά σας.

Ουσιαστικά δεν είναι απαραίτητο, αλλά όσα περισσότερα εργαλεία και μέσα διαθέτετε τόσο περισσότερη γνώση αποκτάτε και τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε στην καλλιέργειά σας. Αν αγοράσετε ένα φωτόμετρο: μελετήστε τις μονάδες lumen που αναγράφονται στις ετικέτες των λαμπτήρων σας. Με τη χρήση του θα μπορείτε επίσης να διαπιστώσετε, πότε είναι η ώρα για αντικατάσταση του λαμπτήρα.

Ένας λαμπτήρας HID θα χάσει το 30% της απόδοσης του μετά από 2 χρόνια και πάνω από 10% μετά τον πρώτο χρόνο. Το φάσμα αυτό μπορεί να επηρεαστεί με την πάροδο του χρόνου, λόγω της αλλαγής της έντασης. Ένας απλός καλλιεργητής θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους λαμπτήρες του κάθε δυο χρόνια. Ένας εμπορικός καλλιεργητής ετησίως. Ο υπερβολικά ευσυνείδητος καλλιεργητής κάθε εξάμηνο.

Η νέα αυτή τεχνολογία αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Πλησιάζει πολύ τις απαιτήσεις που έχουν τα παραγόμενα φυτά σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους. Αναμένεται σε λίγα χρόνια αυτή η τεχνολογία να κερδίσει την γενική εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού. Το ίδιο ισχύει και για την τεχνολογία Plasma.

Ο ψηφιακός φωτισμός έχει δώσει στον εσωτερικό καλλιεργητή πολλά πλεονεκτήματα έναντι των παλιών μαγνητικών. Οι νέοι ψηφιακοί ballasts ζυγίζουν λιγότερο, 'τρέχουν' με MH και HPS λαμπτήρες, έχουν υψηλότερη παραγωγή lumen, χρησιμοποιούν τόσο 120V όσο και 240V, λειτουργούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα και, επίσης, έχουν δυνατότητα μείωσης της έντασης (dimmer).

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπουνόνερο (μικρό ποσοστό σαπουνιού στο μίγμα). Αποφύγετε τη χρήση του πάνω από δυο φορές σε κάθε καλλιεργητικό κύκλο και χρησιμοποιήστε ήπιο σαπούνι, για να μην έχετε υψηλή συγκέντρωση σαπουνιού.

Αν χρησιμοποιείτε ωφέλιμους μικροοργανισμούς (worm tea, μύκητες, βακτήρια), θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε φίλτρο αντίστροφης ώσμωσης(καθαρίζει το νερό από τα τοξικά χημικά που καταστρέφουν τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς). Για να έχετε γρηγορότερα αποτελέσματα, μπορείτε να το προσθέσετε στο φυτό σας διαφυλλικά (αρκεί να ενδείκνυται στην ετικέτα του προϊόντος) ή να αναμίξετε με νερό σε ένα ποτιστήρι και να ποτίσετε απευθείας στα φυτά. Εάν διαθέτετε σύστημα καλλιέργειας Ebb & Flow, θα έχετε γρηγορότερα αποτελέσματα.

Λιπαίνουμε διαφυλλικά, όταν δεν υπάρχει ήλιος ή με σβηστά φώτα. Αυτό εξασφαλίζει την ομαλή και πλήρη αποδόμηση του λιπάσματος από τα φύλλα των φυτών, κάτι που με το φως δεν είναι σίγουρο λόγω της εξάτμισης που θα προκληθεί. Αν ψεκάσετε με φως ή κάτω από τον ήλιο ή αν ανάψετε το φως ενώ έχετε ψεκάσει τα φυτά σας, τότε θα υπάρχει αρνητική αντίδραση. Επίσης οι σταγόνες του νερού δρουν ως μεγεθυντικός φακός πάνω στα φύλλα και είναι ικανές να δημιουργήσουν εγκαύματα στα φύλλα. Υπάρχουν σκευάσματα (Liquid Light) που βελτιώνουν τη φωτοσυνθετική ικανότητα των φύλλων και με την εφαρμογή τους επιτρέπουν να λιπάνετε διαφυλλικά ακόμα και με φωτισμό. Αυτά τα σκευάσματα θα πρέπει να εφαρμόζονται με μέγιστη ισχύ φωτισμού 600 watt.

Τα υγιή φυτά θα ωφεληθούν περισσότερο στο στάδιο ανάπτυξης/εκβλάστησης. Μπορείτε να λιπάνετε διαφυλλικά και στο στάδιο ανθοφορίας/καρπόδεσης μέχρι την δεύτερη ή τρίτη εβδομάδα, για να αποφύγετε πρόκληση σήψης.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια ουσία διαβροχής (water agents). Οι ουσίες διαβροχής αναπτύσσουν την απορροφητική ικανότητα των φύλλων και έτσι, τα θρεπτικά στοιχεία εισχωρούν στο φυτικό ιστό χωρίς απλώς να στάζουν από τα φύλλα.

Η διαφυλλική λίπανση είναι ο γρηγορότερος τρόπος να εφοδιάσετε με θρεπτικά στοιχεία τα φυτά σας, αρκεί να είστε προσεκτικοί με φυτά που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας. Έχει παρατηρηθεί αύξηση 20% στην ανάπτυξη και στην παραγωγή ανθέων με την τακτική διαφυλλική λίπανση. Προσοχή στα νέα προϊόντα, όπου αρχικά να χρησιμοποιείτε μόνο το 50% της αναγραφόμενης στην ετικέτα δοσολογίας προ κειμένου να εξοικειωθείτε με το προϊόν και προοδευτικά να το αυξήσετε. Επίσης, να ξέρετε ότι πιθανές συνέπειες εγκαύματος στα φυτά σας θα φανούν μετά από 3 μέρες.

Οι διακυμάνσεις του ph οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Ο κυριότερος παράγοντας είναι, ότι το θρεπτικό διάλυμα μέσω του ποτίσματος έρχεται σε επαφή με διάφορα εξωτερικά στοιχειά όπως π.χ. τα φυτά, οι γλάστρες ή δίσκοι καλλιέργειας. Αν η διακύμανση του pH συμβαίνει πολύ συχνά, πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη δεξαμενή. Σκεφτείτε ότι όσο χαμηλώνει η στάθμη του νερού στη δεξαμενή τόσο τα ppm αυξάνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση κατιόντων λόγω της απώλειας νερού. Τα φυτά δεν μπορούν να τα απορροφήσουν όλα και έτσι τα ppm αυξάνονται ανάλογα. Αν στη δεξαμενή σας διαθέτετε αυτόματο φλοτέρ, τότε οφείλεται στο νεοεισερχόμενο νερό της δεξαμενής, το οποίο δεν έχει ρυθμισμένο pH.

Αν μένετε σε πόλη, τότε το νερό της βρύσης που χρησιμοποιείτε για το πότισμα ίσως να είναι η αιτία. Μπορείτε να μετρήσετε το επίπεδο των ppm στο νερό της βρύσης με ένα αγωγιμόμετρο. Αυτή είναι η ενδεικτικότερη λύση για να καταλάβετε την ποιότητα του νερού ποτίσματος. 0-150 ppm είναι ενδεικτικά για ένα 'καλό' νερό. Κατά τη γνώμη μας, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε ένα φίλτρο νερού αν παρατηρήσετε διακυμάνσεις στο ph ή υπάρχουν πολλά ppm στη μέτρηση που θα κάνετε από το νερό της βρύσης. Ένα φίλτρο αντίστροφης ώσμωσης (RO) θα ήταν το ιδανικότερο.

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε το pH κάθε φορά που ποτίζετε την καλλιέργεια σας. Εάν χρησιμοποιείτε προγραμματιστή ποτίσματος, τότε πρέπει να το ελέγχετε καθημερινά. Όταν καλλιεργείτε συμβατικά (στο χώμα) δεν χρειάζεται να ελέγχετε το pH τόσο συχνά όσο στην υδροπονική καλλιέργεια. Ένα τυπικό εύρος για το pH είναι 5,5 με 6,5, ανάλογα βέβαια με το είδος της καλλιέργειας και/ή τον γενετικό τύπο. Αυτό ισχύει γιατί τα θρεπτικά στοιχεία θα αυξήσουν το επίπεδο του pH, όταν προστεθούν στο νερό ποτίσματος.

Η πλειοψηφία των καλλιεργητών και ειδικότερα αυτού που καλλιεργούν σε εσωτερικούς χώρους πρέπει να ρυθμίζουν το pH. Μπορείτε να καλλιεργήσετε και χωρίς να ρυθμίζετε το pH αλλά θα έχετε φτωχά αποτελέσματα. Σε μερικές περιοχές όπου το νερό ύδρευσης δεν είναι ποιοτικό επιβάλλεται να ρυθμίζετε το pH σας αν θέλετε να έχετε μια αποδοτική συγκομιδή. Το χώμα ‘συγχωρεί’ κάποια λάθη σε σχέση με τα υποστρώματα υδροπονικής καλλιέργειας. Προτείνεται η μέτρηση του pH στο νερό της βρύσης (κατευθείαν πάνω στο στόμιο της βρύσης), αν το pH είναι πάνω από 6,5 ρυθμίστε το τακτικά . Μόλις βάλετε τη μέτρηση/ρύθμιση του pH στην καθημερινή σας ρουτίνα θα δείτε τη διαφορά. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : Όταν προσθέτετε τα θρεπτικά στοιχεία/διαλύματα στη δεξαμενή σας το επίπεδο του pH θα ανέβει. Όταν ρυθμίζετε το τελικό διάλυμα στη δεξαμενή σας το pH θα το μετράτε ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ.

Copyright © 2021 Aeroponic.gr - All rights reserved.