Βιολογική καταπολέμηση παρασίτων

Βιολογική καταπολέμηση παρασίτων

Ο καλύτερος τρόπος φυσικού ελέγχου των επιβλαβών εντόμων είναι η πρόληψη. Όταν αυτό αποτυγχάνει, θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε χημικά φυτοφάρμακα τα οποία ναι μεν εξουδετερώνουν τα παράσιτα αλλά αφήνουν υπολείμματα στους φυτικούς ιστούς και σκοτώνουν ταυτόχρονα και τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς ή θα προτιμούσατε να δοκιμάσετε μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση με βιολογικά σκευάσματα;

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε όταν παρατηρήσετε προσβολή από έντομα στην καλλιέργεια σας είναι η αναγνώριση του εντόμου. Αυτό θα σας βοηθήσει στη σωστή και γρήγορη αντιμετώπιση χωρίς αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων είτε αυτά είναι χημικά είτε οργανικά.beneficial

Ωστόσο η αντιμετώπιση δεν πρέπει να γίνεται μόνο στο υπέργειο μέρος του φυτού αλλά και στο υπόγειο δηλαδή το ριζικό σύστημα, αλλά και στο ίδιο το υπόστρωμα. Επιβλαβή έντομα όπως οι θρίπες, μερικά ακάρεα κ.α., περνούν μέρος από τον κύκλο ζωής τους μέσα στο έδαφος. Η τοποθέτηση νηματώδων στο υπόστρωμα για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση και των ενηλίκων αλλά και των προνυμφών των εντόμων είναι μια πολύ καλή και αποτελεσματική λύση.
Τα ακάρεα και οι θρίπες προτιμούν ξηρικές συνθήκες. Τις μέρες που δεν χρησιμοποιείτε κάποιο είδος προστασίας στα φυτά σας, χρησιμοποιείστε την υδρονέφωση σε μεγάλο βαθμό. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τα έντομα και θα ξεπλύνετε τυχόν υπολείμματα από τα φύλλα και από όλο το φυτό. Τέλος, διατηρώντας τη θερμοκρασία μέσα στην καλλιέργεια στο πιο δροσερό επίπεδο θα σας βοηθήσει πάλι να κερδίσετε το πλεονέκτημα, καθώς τα ακάρεα και οι θρίπες μειώνουν την αναπαραγωγική τους διαδικασία σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Τρόποι αντιμετώπισης

  • Όταν έχετε μια έντονη προσβολή, τα τμήματα του φυτού με μεγάλη συγκέντρωση ακάρεων ή φωλιών πρέπει να αφαιρούνται και να απομακρύνονται από τη καλλιέργεια. Οι προσβολές με θρίπες συνήθως δεν απαιτούν κλάδεμα.
  • Η χρήση προϊόντων που βασίζονται σε φυσικά προϊόντα όπως εσπεριδοειδή ή σκόρδο ή πιπέρι συνήθως είναι αποτελεσματική απέναντι στους επιβλαβείς οργανισμούς. Η προετοιμασία του κάθε προϊόντος γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες και η συνήθης διαδικασία ψεκασμού γίνεται ως εξής: Ψεκάζετε το 80% στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και το 20% στην πάνω. Επαναλάβετε κάθε τρεις μέρες για πάνω από τρεις φορές. Ανάλογα με το σκεύασμα και τις οδηγίες – προφυλάξεις που αναγράφει μπορεί να γίνει χρήση αυτού μια εβδομάδα ή και λιγότερο πριν από τη συγκομιδή του προϊόντος. Ωστόσο, πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχετε ξεπλύνει οποιοδήποτε υπόλειμμα από τα φυτά με έντονη υδρονέφωση πριν τη συγκομιδή. Επίσης, για την αντιμετώπιση των επιβλαβών οργανισμών και στο υπόστρωμα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε να σκεύασμα και κατά την άρδευση, εφόσον το επιτρέπουν οι οδηγίες του.
  • Δεν υπάρχει πιο φυσικός έλεγχος των επιβλαβών οργανισμών από τους νηματώδεις. Οι αρπακτικοί νηματώδεις είναι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί. Το κόστος τους δεν είναι πολύ υψηλό για το μέγεθος ενός μικρού σφουγγαριού το οποίο περιέχει ένα εκατομμύριο νηματώδεις. Εσείς απλά εμποτίζετε το σφουγγάρι σε νερό που να έχει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου και είτε ποτίζετε το νερό στα φυτά σας είτε το βάζετε στη δεξαμενή του υδροπονικού σας συστήματος. Οι νηματώδεις θα περιπλανηθούν στο υπόστρωμά σας σκοτώνοντας προνύμφες από θρίπες, σκνίπες ακάρεα κ.α.
  • Η κάλυψη των φυτών με χώμα πολύ μικρής κοκκομετρίας λειτουργεί ως ξυραφάκια για τα έντομα. Για να χρησιμοποιήσετε αυτόν το φυσικό έλεγχο εντόμων, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επικαλύψετε με ένα ξεσκονόπανο όλα τα φύλλα του φυτού με σκόνη. Είναι απόλυτα ασφαλές να χρησιμοποιηθεί και τη μέρα της συγκομιδής. Τα μικρά έντομα που σέρνονται και δαγκώνουν τα φυτά σας θα κόβονται και θα πεθαίνουν. Επαναλάβετε την διαδικασία όποτε τα φυτά είναι στεγνά, μεταξύ των ψεκασμών.
  • Μία σπιτική λύση από λιωμένες σκελίδες σκόρδου και διαλυμένες σε ένα λίτρο νερό μπορεί να παρέχει φυσικό έλεγχο των επιβλαβών οργανισμών. Το ίδιο ισχύει και με μερικές καυτές πιπεριές ψιλοκομμένες και βυθισμένες σε νερό. Μπορείτε να το δοκιμάσετε.

Ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμώνbeneficial2
Η ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών είναι όταν χρησιμοποιείται η μητέρα φύση ενάντια στον εαυτό της, ένας ωφέλιμος οργανισμός εναντίον ενός εντόμου. Είναι μια πολύ φυσική μέθοδος ελέγχου των εντόμων. Η χρήση αρπακτικών νηματωδών είναι μία μορφή ολοκληρωμένης διαχείρισης. Επειδή είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί και δεν μεταναστεύουν από το δοχείο τους, αποτελεί μία πολύ απλή μέθοδο για έναν μικρό καλλιεργητή. Φυσιολογικά, ωστόσο, η ολοκληρωμένη διαχείριση αφορά μεγάλα εμπορικά θερμοκήπια όπου γίνεται υπολογισμός των πληθυσμών των επιβλαβών οργανισμών ώστε να ελευθερωθούν στοχευόμενα ωφέλιμα έντομα που θα καταπολεμήσουν τα επιζήμια. Ένας τέτοιος ωφέλιμος οργανισμός είναι η πασχαλίτσα.

Copyright © 2021 Aeroponic.gr - All rights reserved.