Φωτισμός

Φωτισμός

Υπάρχουν πολλά σημεία όπου κάποιος μπορεί να κάνει λάθος σε ότι αφορά στον φωτισμό μιας καλλιέργειας σε εσωτερικό χώρο. Η παρακάτω ανάλυση θα σας βοηθήσει να διαλέξετε τι φωτισμό να χρησιμοποιήσετε, πώς να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο τους διαφορετικούς φωτισμούς και μερικά πράγματα για σκέψη όταν πρόκειται για χρήση φωτισμού σε μια καλλιέργεια.

Τρεις τύποι φωτισμού υπάρχουν για την ανάπτυξη των φυτών:

  • Λάμπες φθορισμού (Τ5).
  • Λάμπες μεταλλικών αλογονιδίων (ΜΗ).
  • Λαμπτήρες νατρίου υψηλής πίεσης (HPS).

Η κάθε μία από αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες και για την ανάπτυξη των φυτών.
Το φως χάνει τις ιδιότητες του γρήγορα από την ώρα που φεύγει από την λάμπα, γι' αυτό το λόγο πρέπει να έχει κανείς τα φυτά σε συγκεκριμένη απόσταση από την πηγή φωτός. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τους λαμπτήρες φθορισμού.

Λαμπτήρες φθορισμού

  Γενικά, οι λαμπτήρες φθορισμού χρησιμοποιούνται για κλώνους και σπορόφυτα. Οι λάμπες φθορισμού δεν θα κάψουν τα φυτά σας, έτσι τα φυτά μπορούν να τοποθετηθούν σε κοντινή απόσταση από αυτές.

light1Συνήθως διατηρείτε την κορυφή των φυτών 3 με 10cm μακριά απ' τη λάμπα. Μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τις λάμπες φθορισμού για το στάδιο βλαστικής ανάπτυξης, αλλά θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερο αριθμό από αυτές για να διατηρήσετε ένα καλό επίπεδο ανάπτυξης και υγείας. Τα φυτά που αναπτύσσονται υπό το φως των λαμπτήρων φθορισμού συνήθως τα πάνε καλά, αρκεί να μη τα διατηρεί κανείς μακρύτερα από 50cm από τις λάμπες.   Όταν έρθει η ώρα να αναπτυχθεί η ανθοφορία, πρέπει να δίνονται στα φυτά μερικές ώρες φωτισμού από λαμπτήρες νατρίου υψηλής πίεσης κάθε μέρα, για 3 ή 4 ημέρες, μέχρι να μπορέσουν να διαχειριστούν το δυνατότερο φως.

Λαμπτήρες μεταλλικών αλογονιδίων (ΜΗ)

   Οι λαμπτήρες μεταλλικών αλογονιδίων (ΜΗ) χρησιμοποιούνται στο στάδιο της βλαστικής ανάπτυξης των φυτών. Οι κορυφές των φυτών πρέπει να απέχουν από τις λάμπες τουλάχιστον 30 με 50cm, αλλιώς θα δημιουργηθούν εγκαύματα. Επίσης εξαρτάται από το μέγεθος της λάμπας που χρησιμοποιεί κανείς. Τα φυτά θα πρέπει να τοποθετούνται πολύ μακρύτερα από μια λάμπα 1000 watt από ότι από μια των 400 watt. Οι λαμπτήρες μεταλλικών αλογονιδίων προκαλούν καλή, υγιή ανάπτυξη των φυτών που φτάνουν πάνω από 60-90cm σε ύψος και μπορούν να φτάσουν αυτό το ύψος πολύ πιο γρήγορα από ότι με τις λάμπες φθορισμού. Τέλος, τα φυτά δεν χρειάζεται να τοποθετηθούν κάτω από λάμπες νατρίου υψηλής πίεσης (HPS) όταν αναπτύσσονται από τη αρχή με φως από τους λαμπτήρες μεταλλικών αλογονιδίων (MH).lights2

Λαμπτήρες νατρίου υψηλής πίεσης (HPS)

  Οι λαμπτήρες νατρίου υψηλής πίεσης χρησιμοποιούνται στο στάδιο της άνθησης του φυτού, αν και έχει χρησιμοποιηθεί σε αυτό το στάδιο και λάμπα μεταλλικών αλογονιδίων με πολύ καλά αποτελέσματα. Οι κορυφές των φυτών πρέπει να διατηρούνται τουλάχιστον 30 με 50cm μακριά από αυτές τις λάμπες, για να μην δημιουργηθούν εγκαύματα στα φυτά. Για μια ακόμα φορά η απόσταση των φυτών από το λαμπτήρα εξαρτάται από το μέγεθος αυτού.

Τα φυτά που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας απαιτούν πολύ περισσότερο φως για να αναπτυχθούν σωστά σε σχέση με το βλαστικό στάδιο. 

Ειδικά θέματα

   Πριν χρησιμοποιήσετε τεχνητό φωτισμό σε καλλιέργεια εσωτερικού χώρου, πρέπει να λάβετε υπόψη σας μερικά πράγματα, όπως:
1. Την θερμότητα που παράγουν
2. Το ρεύμα που χρησιμοποιούν
3. Πώς να χρησιμοποιείτε με ασφάλεια ταυτόχρονα ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Copyright © 2021 Aeroponic.gr - All rights reserved.