Microgreens ... Ενας μικρόκοσμος γεύσης και αρωμάτων

Microgreens ... Ενας μικρόκοσμος γεύσης και αρωμάτων

Τι είναι τα microgreens;

Τα microgreens (Μικροφυτικά) είναι νεαρά σπορόφυτα που παράγονται από σπόρους διαφόρων φυτών όπως αρωματικά βότανα, λαχανικά, άγρια βρώσιμα φυτά, και ανάλογα με το είδος τους μπορούν να συγκομιστούν τα τρυφερά βρώσιμα μέρη του φυτού μεταξύ 7–21 ημερών μετά τη βλάστηση τους. Το τμήμα του φυτού που θεωρείται βρώσιμο είναι ο τρυφερός βλαστός, δηλαδή το στέλεχος του φυτού, τα φύλλα των κοτυληδόνων που είναι τα πρώτα φύλα που εκπτύσσονται μετά την βλάστηση του σπόρου και κάποιες φορές τα πρώτα πραγματικά φύλλα που θα αναπτυχθούν αμέσως μετά τα φύλλα των κοτυληδόνων, αλλά και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όταν μερικά τρυφερά μέρη των σπόρων παραμένουν προσκολλημένα στις κοτυληδόνες θεωρούνται επίσης βρώσιμα.

Διατροφική αξία

Τα microgreens είναι πλούσια  πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμίνης C, E, βήτα-καροτίνής. Τα κυριότερα στοιχεία που υπάρχουν στα microgreens είναι το κάλιο και ο σίδηρος. Η βιταμίνη C είναι έξι φορές μεγαλύτερη σε φυτάρια κόκκινου λάχανου ενώ το  Β καροτένιο είναι τρεις φορές μεγαλύτερη η συγκέντρωση στον κόλιανδρο.

Πως χρησιμοποιούνται;

Τα microgreens χρησιμοποιούνται ως βασικά συστατικά γλυκών και αλμυρών πιάτων, σαν γαρνιτούρα, διακοσμητικό στοιχείο και σαν πρώτη ύλη. Τα microgreens ειδικά των αρωματικών φυτών προσφέρουν έντονες γεύσεις και υφές  ακόμα και στη δημιουργία πρωτότυπων ποτών.

 

Πως καλλιεργούνται τα microgreens;

Η διαδικασία καλλιέργειας των microgreens έχει συγκεκριμένα βήματα  και διαφοροποιείται ελάχιστα ανάλογα το μέγεθος, το είδος του φυτού και τον όγκο που καταλαμβάνουν οι σπόροι και τα οποία είναι αρχικά η πυκνή σπορά στο εκάστοτε υπόστρωμα με φύτευση περίπου τριών σπόρων ανά τετραγωνικό εκατοστό. Τις δύο πρώτες μέρες πρέπει να επικρατεί σκοτάδι με θερμοκρασία γύρω στους 22℃  και σχετική υγρασία ίση με 85%.

 

Όταν  βλαστήσουν οι σπόροι πρέπει να εκτεθούν σε φως έτσι ώστε επιτευχθεί φωτοσύνθεση και στη συνέχεια η ανάπτυξη του φυτού μέχρι την έκπτυξη των πρώτων πραγματικών φύλλων και την συγκομιδή. Τα φυτά εκτίθενται στο φως για περίπου 12 ώρες την ημέρα και ποτίζονται με θρεπτικό διάλυμα που περιέχει όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών μικροθρεπτικά συστατικά.

Πώς συγκομίζουμε τα microgreens;

Η διάρκεια καλλιέργειας για τα περισσότερα είδη, κυμαίνεται από 7-21 ημέρες μετά την σπορά. Η μέρα συγκομιδής εξαρτάται από το φυτικό είδος και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η συγκομιδή πραγματοποιείται όταν τα  τα κοτυληδονόφυλλα έχουν εκπτυχθεί πλήρως, έχουν εμφανιστεί τα πρώτα πραγματικά φύλλα και  το ύψος των φυτών είναι περίπου 5-10cm. Μετά την συγκομιδή, πλένονται και αποθηκεύονται στο ψυγείο. Άλλος τρόπος συγκομιδής είναι η αποφυγή τομής και συσκευασία μαζί με το υπόστρωμα όμως τα φυτά συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

 

Copyright © 2021 Aeroponic.gr - All rights reserved.