Οδηγίες καλλιέργειας για το υπόστρωμα μανιταριών Lentinula (Shiitake)
Οδηγίες καλλιέργειας
- Aφαιρούμε προσεκτικά την σακούλα καλλιέργειας.
- Σε μια λεκάνη τοποθετούμε μια βάση, ώστε να ακουμπήσουμε το μπλοκ πάνω της. Κατόπιν, γεμίζουμε τη λεκάνη με νερό, τόσο ώστε να μην βρέχεται το υπόστρωμα.
- Τοποθετούμε το μπλοκ με την λεκάνη σε δροσερό, σκιερό μέρος, με ελάχιστο φωτισμό.
- Αρχικά ξεκινάμε να ψεκάζουμε το υπόστρωμα με σκέτο νερό κάθε 1-2 μέρες. Μετά από 4-5 ημέρες θα εμφανιστούν οι πρώτες καταβολές (μοιάζουν με σπυράκια). Τότε, με ένα απλό ποτιστήρι βρέχουμε το υπόστρωμα μέρα παρά μέρα.
- To επόμενο βήμα είναι η συγκομιδή. Τα κριτήρια που υπάρχουν για να καταλάβουμε αν τα μανιτάρια είναι έτοιμα για 'κόψιμο' είναι τα εξής:
α) Το χρώμα: τα ώριμα Shiitake έχουν χρώμα ανοιχτό καφετί.
β) Το σχήμα τους: όταν ο πίλος τους (ομπρέλα) έχει ανοίξει τελείως και είναι έτοιμος να στραφεί προς τα πάνω.
H συγκομιδή γίνεται με το χέρι, ξεριζώνοντας ουσιαστικά το μανιτάρι, χωρίς την βοήθεια μαχαιριού. - Κάνουμε ψυχρό σοκ στο μπλοκ. Μέτα την πρώτη συγκομιδή τοποθετούμε το υπόστρωμα σε ένα κουβά ή μικρή δεξαμενή και γεμίζουμε με νερό όλη την επιφάνεια. Κατόπιν προσθέτουμε κάποιο όξινο σκεύασμα (1 κ.τ.σ).
Μετά από 4-5 ώρες στραγγίζουμε το νερό χωρίς να το αφαιρέσουμε όλο. Μετά από λίγες μέρες το μπλοκ μας θα είναι έτοιμο για να ξεκινήσει την παραγωγή μανιταριών εκ νέου.
Tip: Σε περίπτωση που υπάρχουν καταβολές μανιταριών σε πολύ κοντινή απόσταση, προτείνεται η αραίωση, προκειμένου να έχουμε ευμεγέθη και ομοιόμορφα μανιτάρια.
Συνθήκες καλλιέργειας
Χώρος:
Ο ιδανικός χώρος για την τοποθέτηση των υποστρωμάτων είναι δροσερός, απάνεμος και με λιγοστό φωτισμό (φως δωματίου). Με λίγα λόγια, μπορεί εύκολα τοποθετηθεί σε κάποιο απάνεμο μπαλκόνι ή βεράντα, ή ακόμα και σε κάποιο δωμάτιο ή αποθήκη.
Φωτισμός:
Ιδανικός φωτισμός είναι τα 50-100 lux. Kατά τη διάρκεια της νύχτας μπορούν να παραμένουν στο σκοτάδι χωρίς κάποιο πρόβλημα, ενώ την ημέρα πρέπει να αποφεύγεται η απ'ευθείας έκθεση στον ήλιο.
Θερμοκρασία:
Ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 6 και 18 °C. Σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 6°C δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα σοβαρό, πέρα από την καθυστέρηση της ανάπτυξης. Σε θερμοκρασίες πάνω από 25°C ο μύκητας σταματά την ανάπτυξή του.
Τip: Όταν το υπόστρωμα εξαντληθεί και δεν παράγει πια μανιτάρια, προτείνεται η ενσωμάτωση του στο χώμα καθώς χρησιμεύει ως οργανικό λίπασμα σε καλλιέργειες κηπευτικών και οπωροφόρων δένδρων.