Οδηγίες καλλιέργειας για το υπόστρωμα μανιταριών Lentinula (Shiitake)

Οδηγίες καλλιέργειας για το υπόστρωμα μανιταριών Lentinula (Shiitake)

Οδηγίες καλλιέργειας

  1. Aφαιρούμε προσεκτικά την σακούλα καλλιέργειας.
  2. Σε μια λεκάνη τοποθετούμε μια βάση, ώστε να ακουμπήσουμε το μπλοκ πάνω της. Κατόπιν, γεμίζουμε τη λεκάνη με νερό, τόσο ώστε να μην βρέχεται το υπόστρωμα.
  3. Τοποθετούμε το μπλοκ με την λεκάνη σε δροσερό, σκιερό μέρος, με ελάχιστο φωτισμό.
  4. Αρχικά ξεκινάμε να ψεκάζουμε το υπόστρωμα με σκέτο νερό κάθε 1-2 μέρες. Μετά από 4-5 ημέρες θα εμφανιστούν οι πρώτες καταβολές (μοιάζουν με σπυράκια). Τότε, με ένα απλό ποτιστήρι βρέχουμε το υπόστρωμα μέρα παρά μέρα.
  5. To επόμενο βήμα είναι η συγκομιδή. Τα κριτήρια που υπάρχουν για να καταλάβουμε αν τα μανιτάρια είναι έτοιμα για 'κόψιμο' είναι τα εξής:
       α) Το χρώμα: τα ώριμα Shiitake έχουν χρώμα ανοιχτό καφετί.
       β) Το σχήμα τους: όταν ο πίλος τους (ομπρέλα) έχει ανοίξει τελείως και είναι έτοιμος να στραφεί προς τα πάνω.
    H συγκομιδή γίνεται με το χέρι, ξεριζώνοντας ουσιαστικά το μανιτάρι, χωρίς την βοήθεια μαχαιριού.
  6. Κάνουμε ψυχρό σοκ στο μπλοκ. Μέτα την πρώτη συγκομιδή τοποθετούμε το υπόστρωμα σε ένα κουβά ή μικρή δεξαμενή και γεμίζουμε με νερό όλη την επιφάνεια. Κατόπιν προσθέτουμε κάποιο όξινο σκεύασμα (1 κ.τ.σ).

Μετά από 4-5 ώρες στραγγίζουμε το νερό χωρίς να το αφαιρέσουμε όλο. Μετά από λίγες μέρες το μπλοκ μας θα είναι έτοιμο για να ξεκινήσει την παραγωγή μανιταριών εκ νέου.

Tip: Σε περίπτωση που υπάρχουν καταβολές μανιταριών σε πολύ κοντινή απόσταση, προτείνεται η αραίωση, προκειμένου να έχουμε ευμεγέθη και ομοιόμορφα μανιτάρια.

wiki-shiitake

Συνθήκες καλλιέργειας

Χώρος:

Ο ιδανικός χώρος για την τοποθέτηση των υποστρωμάτων είναι δροσερός, απάνεμος και με λιγοστό φωτισμό (φως δωματίου). Με λίγα λόγια, μπορεί εύκολα τοποθετηθεί σε κάποιο απάνεμο μπαλκόνι ή βεράντα, ή ακόμα και σε κάποιο δωμάτιο ή αποθήκη.

Φωτισμός:

Ιδανικός φωτισμός είναι τα 50-100 lux. Kατά τη διάρκεια της νύχτας μπορούν να παραμένουν στο σκοτάδι χωρίς κάποιο πρόβλημα, ενώ την ημέρα πρέπει να αποφεύγεται η απ'ευθείας έκθεση στον ήλιο.

Θερμοκρασία:

Ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 6 και 18 °C. Σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 6°C δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα σοβαρό, πέρα από την καθυστέρηση της ανάπτυξης. Σε θερμοκρασίες πάνω από 25°C ο μύκητας σταματά την ανάπτυξή του.

Τip: Όταν το υπόστρωμα εξαντληθεί και δεν παράγει πια μανιτάρια, προτείνεται η ενσωμάτωση του στο χώμα καθώς χρησιμεύει ως οργανικό λίπασμα σε καλλιέργειες κηπευτικών και οπωροφόρων δένδρων.

 

Copyright © 2021 Aeroponic.gr - All rights reserved.