Οδηγίες καλλιέργειας για το υπόστρωμα μανιταριών Πλευρώτους

Οδηγίες καλλιέργειας για το υπόστρωμα μανιταριών Πλευρώτους

pleurwtousΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Οι διαστάσεις του υποστρώματος είναι 55cm Χ 35cm Χ 25cm. Στο πλαστικό φιλμ που περιβάλλει το υπόστρωμα υπάρχουν έτοιμες τρύπες σε 3 πλευρές, από τις οποίες θα φυτρώσουν τα μανιτάρια. Υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης στο πάτωμα με την πλευρά του υποστρώματος, στην οποία δεν υπάρχουν τρύπες. Αν έχουμε παραπάνω από ένα υπόστρωμα μπορούμε να τοποθετήσουμε σε σχήμα "Π", με την πλευρά που δεν έχει τρύπες στο εσωτερικό του "Π".

Χώρος:
Ο ιδανικός χώρος για την τοποθέτηση των υποστρωμάτων είναι δροσερός, απάνεμος, με λιγοστό φωτισμό (φως δωματίου). Με λίγα λόγια, μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί σε κάποιο απάνεμο μπαλκόνι ή βεράντα, ή ακόμα και σε κάποιο δωμάτιο ή αποθήκη.

Φωτισμός:
Ιδανικός φωτισμός είναι τα 50-100 lux. Kατά τη διάρκεια της νύχτας μπορούν να παραμένουν στο σκοτάδι χωρίς κάποιο πρόβλημα, ενώ την ημέρα πρέπει να αποφεύγεται η απ'ευθείας έκθεση στον ήλιο.

Θερμοκρασία:
Ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 6 και 18 °C. Σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 6°C δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα σοβαρό, εκτός από την καθυστέρηση της ανάπτυξης. Σε θερμοκρασίες πάνω από 25°C ο μύκητας σταματά την ανάπτυξή του.

Υγρασία:
Aπαιτείται μόνιμη παροχή υγρασίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την εναπόθεση του υποστρώματος σε μια υγρή επιφάνεια. Προτείνεται η κάλυψη του υποστρώματος με νάυλον υλικό, με σκοπό να υπάρχει μόνιμο περιβάλλον υγρασίας. Όταν εμφανιστούν οι πρώτες καταβολές, αφαιρούμε το νάυλον και ψεκάζουμε με νερό ανά 1-2 μέρες.

Συγκομιδή:
Μετά από 7-14 ημέρες και σε ιδανικές συνθήκες θα υπάρξει καρποφορία. H συγκομιδή γίνεται με το χέρι, ξεριζώνοντας ουσιαστικά το μανιτάρι, χωρίς την βοήθεια μαχαιριού.

Τip: Όταν το υπόστρωμα εξαντληθεί και δεν παράγει πια μανιτάρια, προτείνεται η ενσωμάτωση του στο χώμα, καθώς χρησιμεύει ως οργανικό λίπασμα σε καλλιέργειες κηπευτικών και οπωροφόρων δένδρων.

AΠΟΔΟΣΗ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ
1ο κύμα : Σε 14 - 18 μέρες. Απόδοση: 2-3,5 kg
2ο κύμα : Σε 15- 20 μετά το πρώτο. Απόδοση: 1 - 1,5 kg
3ο κύμα κ.ο.κ. : 30 μέρες μετά. Ποσότητα αδιευκρίνιστη.

Copyright © 2021 Aeroponic.gr - All rights reserved.