Yδροπονία - Ιστορική αναδρομή

Yδροπονία - Ιστορική αναδρομή

Υδροπονία βασικά σημαίνει εργασία σε νερό ("hydro" σημαίνει νερό και "ponos" σημαίνει εργασία). Πολλοί διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν χρησιμοποιήσει υδροπονικές τεχνικές καλλιέργειας στο βάθος της ιστορίας. Όπως σημειώνει το αλλόγλωσσο βιβλίο "Υδροπονική παραγωγή τροφίμων" (Πέμπτη Εκδοση, Woodbridge Press, 1997, σελ. 23) από τον Howard M. Resh: «Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας, οι πλωτοί κήποι των Αζτέκων του Μεξικού και εκείνοι της Κίνας είναι παραδείγματα της «Υδροπονικής» κουλτούρας. Αιγυπτιακά ιερογλυφικά αρχεία που χρονολογούνται αρκετές εκατοντάδες χρόνια π.Χ. περιγράφουν την καλλιέργεια (μεγάλωμα) των φυτών σε νερό.

  Η υδροπονία δεν είναι μια νέα μέθοδος καλλιέργειας φυτών. Ωστόσο, γιγάντια βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην εξέλιξη αυτού το καινοτόμου τομέα της γεωργίας. Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, οι επιστήμονες και οι καλλιεργητές κηπευτικών πειραματίστηκαν με διάφορες μεθόδους υδροπονίας. Μία από τις πιθανές εφαρμογές της υδροπονίας που οδήγησαν την έρευνα, ήταν για την καλλιέργεια φρέσκιας παραγωγής σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου. Είναι ένα απλό γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να αναπτύξουν γεωργία στο έδαφος της περιοχή τους (αν υπάρχει ακόμη καθόλου έδαφος). Αυτή η εφαρμογή της υδροπονίας δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα στρατεύματα που στάθμευαν στα απομακρυσμένα νησιά του Ειρηνικού, εφοδιάστηκαν με τα φρέσκα προϊόντα που καλλιεργούνται σε τοπικό επίπεδο με υδροπονικά συστήματα. Αργότερα στον αιώνα, η υδροπονία ενσωματώθηκε και σε διαστημικό πρόγραμμα.

  Η NASA εξέτασε τις πρακτικές για την δημιουργία μιας κοινωνίας σε άλλο πλανήτη ή στο φεγγάρι, βασιζόμενη σε υδροπονικές καλλιέργειες. Έτσι είναι σίγουρο ότι βρίσκεται στα επόμενα σχέδιά τους. Αυτή η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

  Αλλά από τη δεκαετία του 1970, δεν ήταν μόνο οι επιστήμονες και αναλυτές που συμμετείχαν στην υδροπονία. Παραδοσιακοί αγρότες και πρόθυμοι «χομπίστες» άρχισαν να έλκονται από τις αρετές της υδροπονικής καλλιέργειας. Μερικές από τις θετικές πτυχές της υδροπονίας περιλαμβάνουν:

  •  Την ικανότητα να παράγουν υψηλότερες αποδόσεις από τις παραδοσιακές, με βάση τη γεωργία εδάφους.
  •  Επιτρέπει στα τρόφιμα να καλλιεργηθούν και να καταναλώνονται σε περιοχές του κόσμου που δεν μπορούν να υποστηρίξουν καλλιέργειες στο έδαφος τους.
  •  Εξαλείφει την ανάγκη για μαζική χρήση των φυτοφαρμάκων (θεωρώντας πως τα περισσότερα παράσιτα ζουν στο έδαφος), έτσι τα τρόφιμα είναι πιο καθαρά και από παράσιτα, αλλά και από φυτοφάρμακα.

  Οι επαγγελματίες συρρέουν στην υδροπονία, περισσότερο απο ποτέ. Τα ιδανικά γύρω από αυτές τις τεχνικές καλλιέργειας, αγγίζουν θέματα που οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται, όπως βοηθώντας το τέλος της παγκόσμιας πείνας και κάνοντας τον κόσμο καθαρότερο. Εκτός από την εκτεταμένη έρευνα που είναι σε εξέλιξη, οι καθημερινοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει (ή αγοράσει) τα δικά τους συστήματα για καλλιεργήσουν με σπουδαία γεύση, φρέσκα τρόφιμα για την οικογένειά τους και τους φίλους τους. Οι εκπαιδευτικοί συνειδητοποιούν τις εκπληκτικές εφαρμογές που μπορεί να έχει η υδροπονία μέσα στη τάξη. Φιλόδοξα άτομα που προσπαθούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, δίνοντας τους ζωή σε θερμοκήπια στην πίσω αυλή τους, πωλούν τα προϊόντα τους στις τοπικές αγορές και εστιατόρια.

Copyright © 2021 Aeroponic.gr - All rights reserved.