Υδροπονική εσωτερική καλλιέργεια - Γενικές πληροφορίες
Yδροπονική καλλιέργεια είναι η καλλιέργεια κατά την οποία η ανάπτυξη των φυτών γίνεται χωρίς εδαφικό υπόστρωμα. Σε μια υδροπονική καλλιέργεια παρέχoνται όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά μέσω νερού. Τα φυτά απαιτούν νερό, θρεπτικά στοιχεία και οξυγόνο στο ριζικό τους σύστημα. Τα διάφορα υδροπονικά συστήματα παρέχουν αυτά τα τρία στοιχεία με ποικίλους τρόπους.
Η υδροπονική καλλιέργεια μπορεί να είναι πολύ περίπλοκη, με υπολογιστές και αισθητήρες να ελέγχουν τα πάντα, από το χρονοδιάγραμμα ποτίσματος, την ικανότητα του θρεπτικού διαλύματος καθώς και την ποσότητα φωτός που δέχονται τα φυτά. Από την άλλη πλευρά, η υδροπονία μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά απλή, «ένα χέρι που ποτίζει» και ένα κάδο με άμμο με ένα και μόνο φυτό. Τα περισσότερα ερασιτεχνικά-οικιακά υδροπονικά συστήματα είναι κάπου μεταξύ των δυο σημείων που αναφέρονται παραπάνω. Το "μέσο" οικιακό υδροπονικό σύστημα αποτελείται από μερικά βασικά μέρη: α) Έναν αυξανόμενο δίσκο, β) μια δεξαμενή, γ) έναν απλό χρονομετρητή με υποβρύχια αντλία νερού και δ) μια αεραντλία και ένα σύστημα air-stone για την οξυγόνωση του θρεπτικού διαλύματος. Φυσικά, το φως (φυσικό ή τεχνητό) απαιτείται επίσης.
Το κλειδί της επιτυχίας για μία υδροπονική καλλιέργεια εσωτερικού χώρου είναι να γνωρίζετε πολύ καλά τις απαιτήσεις των φυτών σας σε φωτισμό και θρέψη, ανάλογα το είδος φυτών που καλλιεργείτε. Για παράδειγμα, μια καλλιέργεια μαρουλιού μπορεί να αναπτύσσεται πολύ καλά υπό τo φως λαμπτήρων φθορισμού, ενώ το φυτό της ντομάτας και άλλων λαχανικών απαιτεί μία πολύ πιο δυνατή πηγή φωτισμού, ώστε να εγγυάται η ζωηρή και υγιής ανάπτυξή τους.
Επιπλέον από τη θρέψη των φυτών και τις απαιτήσεις φωτισμού, κάθε φυτό έχει την ιδανική του τιμή pH. Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο οι απαιτήσεις των φυτών σε φως και θρεπτικά στοιχεία να αλλάζουν ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζονται μία σκοτεινή περίοδο, ώστε να καρποφορήσουν, ή μπορεί να χρειάζονται μικρότερη ποσότητα αζώτου και περισσότερο φώσφορο και κάλιο καθώς περνούν από το στάδιο της βλαστικής ανάπτυξης στο στάδιο της ανθοφορίας/καρποφορίας.
Έχοντας κάνει ένα θρεπτικό σχεδιασμό εξ' αρχής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των φυτών που καλλιεργείτε, σας βοηθάει κατά πολύ στο να έχετε στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου τα καλύτερα αποτελέσματα. Θα πρέπει, βέβαιως, να διατηρείτε το θρεπτικό σας διάλυμα σωστά σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με το σχεδιασμό θρέψης που έχετε κάνει.
Η καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο με την βιολογική μέθοδο και το υδροπονικό σύστημα μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητική, αλλά οι απαιτήσεις της καμιά φορά μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση τόσο για τον άπειρο όσο και για τον επαγγελματία καλλιεργητή.